Les festivitats


Prevenció i Cura dels Ulls

 

Recomanacions útils per tenir cura dels seus ulls en festes

Les festivitats de ciutats i pobles no es poden concebre sense espectacles pirotècnics públics i sense fer ús de focs artificials pels carrers en la majoria de les ocasions, com succeeix durant la festivitat de la Llum a Manresa. L’olor de pòlvora i el remor de les explosions són part de la màgia d’aquestes dates. No obstant això, per gaudir plenament de les festes sense exposar-se a sofrir danys físics és important informar i concienciar-se de les precaucions que s’han de prendre en aquells dies per no espatllar-los per dur a terme actuacions poc responsables.

Existeixen multitud de tipus de petards, però absolutament tots ells estan subjectes a possibles accidents, per innocents que semblin en veure’ls. A nivell ocular, les lesions podem dividir-les en dos grans grups: les produïdes per cremada i les produïdes pel cop d’algun element del propi petard o per materials que l’explosió faci saltar des de la superfície on esclata. Les cremades poden produir-se per petits fragments de paper incendiats o per cendres que cauen des de l’aire després de l’explosió. En contactar amb l’ull, moltes vegades no dóna temps a tancar-lo i llavors contacten amb la còrnia produint un intens dolor per l’úlcera corneal que provoca. A més en parpellejar i refregar-se l’ull el cos estrany pot quedar-se incrustat a la còrnia o a la conjuntiva, o bé quedar-se amagat pegat per sota de la parpella superior. Això pot passar en les grans concentracions durant els trets de focs artificials o també quan es fan servir petards que ascendeixen encesos.


Cos estrany sota la parpella superior (esquerra). Cos estrany corneal (dreta).Cuidar sus ojos en fiestas (3)Cuidar sus ojos en fiestas (2)

Una forma d’evitar que es produeixin aquestes lesions és portar ulleres de sol durant el dia perquè facin d’escut, i fins i tot vestir-se amb una gorra de manera que la visera detingui aquestes partícules enceses abans que contactin amb l’ull.

Els dies de vent són especialment perillosos. En ells ha d’ampliar-se la distància de seguretat i seria convenient no disparar per compte propi petards que en pujar cap a dalt puguin desviar-se pel vent.

Quan ja ha entrat a l’ull algun cos estrany el més important és no fregar-se’l. El primer que s’ha de fer és rentar-se l’ull amb abundant aigua fresca i procurar mantenir-lo tancat.

D’altra banda, quan es dispara un petard excessivament a prop de la cara és molt probable que es produeixin problemes. Com hem assenyalat, poden saltar coses amb violència després de l’explosió que causin lesions oculars, sovint importants. La manera de procedir quan això succeeix és idèntica a la descrita prèviament. No fregar-se amb vehemència l’ull i procurar mantenir-lo tancat amb suavitat, esbandir-se amb abundant aigua i buscar assistència l’abans possible.

En aquest sentit, els menors d’edat haurien d’estar sempre vigilats de prop. D’entrada els nens menors de 5 anys no haurien de tirar per si sols cap tipus de foc artificial (ni tan sols les típiques bombetes) ni participar de prop en els trets d’altres persones. La seva curta alçada i la seva innocència són dos factors que els fan especialment vulnerables a les lesions oculars. Els nens majors de 5 anys tampoc no haurien de fer ús de qualsevol petard. I sens dubte mai estan sols. A prop del 75% de pacients amb lesions oculars per petards són menors de 15 anys.

Les lesions que es produeixen per l’impacte directe de cossos estranys propulsats amb velocitat cap a l’ull són molt diverses. Des de petites rascades a la còrnia fins a severes ulceracions, vessaments dins de l’ull, tatuatges corneals o fins i tot perforacions del globus ocular. De totes, una de cada tres provoquen un dany ocular permanent i, aproximadament, una de cada quatre condueixen a una pèrdua de la visió.