La rosàcia ocular


La rosàcia ocular

Molts pacients que atenem a la consulta per molèsties oculars pateixen rosàcia i no ho saben. En aquest post parlarem d’una malaltia que per la seva freqüència mereix toda la nostra atenció doncs alguns pacients se senten avergonyits i acomplexats per aquest procés, a banda de les molèsties que pot provocar i de les quals també parlarem a continuació.

 

1. Qué es la rosàcia y quins símptomes produeix?

La rosàcea és una malaltia imflamatòria crònica de la pell. Els pacients que la pateixen solen tenir un envermelliment més pronunciat a galtes, nas, front i/o parpelles. És una malaltia més freqüent en dones (tot i que no exclusivament) a partir dels 30 anys d’edat.

 

2. Causes

Avui dia no es coneix amb exactitut la causa de la rosàcia. No obstant, hi ha diversos factors que podrien influir en la seva aparició tals com disfuncions del sistema inmunològic, la pròpia genètica (hi ha pacients els progenitors dels quals també tenen la malaltia) o alguns microorganismes. En aquest sentit, sembla ser que el Demodex Folliculorum és un germen que podria jugar un important paper en la seva aparició. Tot i que el Demodex és un àcar que està present en el fol·licle pilós de l’ésser humà de forma habitual, sembla ser que està present en major quantitat en els pacients amb rosàcia, cosa que fa pensar que podria provocar algun tipus de reacció a la pell d’aquests malalts i ser responsable dels símptomes que pateixen.

Tanmateix, la presència de Demodex a les parpelles no és infreqüent i novament ho detectem amb major freqüència a les nostres consultes en malalts afectes de rosàcia.

 

3. Per què empitjora?

Hi ha circumstàncies com l’alcohol, el calor directe sobre la cara, certs aliments i fàrmacs, els canvis bruscs de temperatura, l’estrés o la radiació ultraviolada que poden empitjorar els símptomes, produïnt habitualment un major envermelliment de les zones afectades. Donat que aquests factors empitjoren els símptomes de molts malalts es recomana evitar-los per controlar millor la malaltia.

 

4. Tipus de rosàcia

Existen diferents tipus de rosàcia:

 

1. Rosàcia Eritematosa-Telangiectàsica

Es caracteritza per l’envermelliment de galtes, nas i front, associat a episodis de més envermelliment (o rubor) amb sensació de calor, sensibilidad al tacte a la zona o fins i tot dolor.

A vegades aparecen aranyes vasculars o telangiectàsies, uns vasos sanguinis prominents i de petit calibre que solen ser més visibles a prop del nas.

 

2.Rosàcia pàpulo-pustulosa

Predomina l’envermelliment a la zona de les galtes i típicamente s’associa a uns granets a la mateixa localització, que amb freqüència es confonen amb l’acné. A diferencia d’aquesta altra condició, en una rosàcia no apareixen punts negres o comedons i aquesta dada és de gran ajuda per a diferenciar ambdós processos.

 

rosacea

Pacient amb rosàcia pàpulo-eritematosa amb lesions al nas i ambdues galtes.

3.Rosàcia Fimatosa

Quan alguns dels tipus anteriors de rosàcia evolucionen de forma crònica pot aparèixer la rosàcia fimatosa, més freqüent en homes en edad adulta. La imflamació cronificada en el temps produeix un engruiximent de les capes externes de la pell amb un aspecte brillant i força greixós. El més habitual és que estigui afectat el nas (en aquest cas parlen de rinofima) pero les orelles, galtes, barbeta o parpelles també poden estar afectades.

 

4. Rosàcia ocular

La rosàcia ocular pot afectar a qualsevol pacient amb rosàcia, sigui quin sigui el tipus que tingui i és freqüent que el pacient tingui una afectació de les parpelles ja en la juventut. Solen estar afectats tots dos ulls, a vegades un en major grau que l’altre, i els símptomes que veiem més en consulta són: ull vermell i/o parpelles inflamades sobretot en el marge de les mateixes, sensació de cos estrany,  coïssor, fotofòbia i un exceso de llagrimeig.

 

ojos

Envermelliment del marge palpebral d’ambdós ulls en un pacient amb rosàcia ocular.

 

5. Com tractem la rosàcia?

 

En primer lloc és básic un bon diagnòstic, doncs molts malalts amb aquesta malaltia desconeixen que la pateixen. A dia d’avui i tenint en compte que la rosàcia és una malaltia crònica de la pell, hem d’asumir que tot i que hi ha tractaments que poden aminorar els símptomes no aconseguirem erradicar el problema completament.

Existeixen al mercat pomades que poden aplicar-se a la pell per reduïr les zones de pell envermellida en galtes, nas o front. Molts malalts estan molt acomplexats per aquest envermelliment que tenen a les zones descrites i aquests tractaments poden millorar l’aspecte de les àrees afectades de forma important. Habitualment, no es fa servir el mateix tipus de pomada per tots els tipus de rosàcia, pel que és necessari un bon diagnòstic per establir quin tipus de pomada és més convenient en cada cas.

Pel que fa a la rosàcia ocular, generalment el tractament és combinat. Per una banda, aquests malalts presenten un ull sec evaporatiu que fa que la qualitat de la llàgrima sigui deficient, dpl que és important l’ús de lubricants oculars. La higiene de les parpelles amb tovalloletes és igualment important en aquests malalts. A vegades s’associen antiimflamatoris tòpics i /o antibiòtics via oral en tandes curtes i de forma controlada que poden millorar les molèsties oculars. En els casos més greus pot ser útil una higiene de parpelles més profunda. En el nostre centre disposem actualment del dispositiu BlephEx®  que mitjançant un fresat suau de la superfície de les parpelles permet netejar placa i bacteris que empitjoren la malaltia.

No dubti en consultar amb l’oftalmòleg en cas de molèsties als ulls associades a episodis d’envermelliment facial.